Molimo pričekajte...
ČLAN INA GRUPE  /  www.ina.hr
Kontakti Prijava / Registracija

Ulja za nove
generacije motora

osobnih i komercijalnih vozila

Koncept motornih ulja i paketa aditiva tijekom zadnjih dvadeset godina doživio je veliki tehnološki iskorak. Moderna motorna ulja ne sastoje se samo od baznog ulja i aditiva nego se radi o mješavini baznih ulja i funkcionalnih aditiva koji za cilj imaju zaštitu od trošenja, smanjenja potrošnje goriva i povećanje performansi motora.

Razlog ovakve promjene koncepta leži u tome da moderni motori iz puno manjeg radnog volumena izvlače puno veću snagu što za posljedicu ima maksimalno opterećenje ulja, a kvaliteta motornog ulja tijekom rada motora kontinuirano se smanjuje zbog oksidacije, visoke temperature, trošenja aditivnog sklopa i vanjske kontaminacije.

Ekologija također utječe na formulacije ulja jer se traži smanjenje emisije CO2 ispušnih plinova, čime se smanjuje potrošnja goriva, a to dovodi da viskoznost multigradnih motornih ulja ide prema nižim vrijednostima.

Tijekom vremena aditivi se troše, a bazna ulja kontinuirano kemijski stare. Sve to ograničava životni vijek trajanja motornog ulja, a posredno i motora. Stoga se moraju poštivati maksimalni intervali izmjene ulja koji su navedeni u uputama za uporabu vozila.

graph

Osim standarda API i ACEA mnogi od proizvođača motora i motornih vozila tkz. OEM-i uveli su i svoje standarde. Tako danas motorna ulja uobičajeno imaju još deklarirane kvalitete od strane MB-a, BMW-a, VW-a, Opela, MAN-a, Volva, Renaulta, Macka, Caterpillara, Cumminsa, Scanie, Iveca, Deutza, MTU-a, itd…

SINTETIČKA MOTORNA ULJA
ZA OSOBNA VOZILA

SINTETIČKA MOTORNA ULJA
ZA komercijalna VOZILA