Molimo pričekajte...
ČLAN INA GRUPE  /  www.ina.hr
Kontakti Prijava / Registracija

Meka pakiranja na tržištu

Meka pakiranja na tržištu

INA MAZIVA prva su kompanija u Republici Hrvatskoj koja je na tržište plasirala cijelu paletu proizvoda u mekim pakiranjima

INA MAZIVA prva su kompanija u Republici Hrvatskoj koja je na tržište plasirala cijelu paletu proizvoda u mekim pakiranjima

U prošloj godini koja je bila puna izazova i velikih očekivanja, napravili smo veliki iskorak i na tržište plasirali proizvode u potpuno novoj ambalaži.

 

 

Prva smo kompanija na tržištu RH koja je pokrenula proizvodnju proizvoda u mekim pakiranjima, a osim što u meka pakiranja punino svoje vlastite proizvode, uslugu punjenja nudimo i kupcima koji žele na tržište plasirati vlastitu robnu marku.

 

Zamjenom standardne ambalaže za proizvode na vodenoj bazi smanjuje se udio plastike za čak 70 %, odnosno 4,5 puta u odnosu na standardnu ambalažu. U novom pakiranju, koje je u skladu s najnovijim svjetskim praksama kad je riječ o pakiranjima koja ne štete okolišu, dolazi cijela paleta proizvoda – od kupcima dobro poznate tekućine za pranje stakala INA Autoglass, INA Destilirane vode te čistaća sustava AdBlue. Ova poboljšana pakiranja ujedno su i praktičnija jer se prazan dio može zarolati i tako uštedjeti prostor.

 

Sama ideja razvila se na sajmu FACHPACK, gdje su kolege uočili zanimljiv stroj koji može puniti meku ambalažu. Nakon povratka, započeli su intenzivno raditi na istraživanjima mogućnosti oko plasmana, izrade i kupovine adekvatnih mekih pakiranja i na kraju, nabave stroja koji može puniti ovakav tip ambalaže prema potrebnim kapacitetima. Bez obzira na vrlo dinamično i zahtjevno okruženje, uzrokovano pandemijom COVID 19, u nešto manje od godinu dana, uz izniman trud i zalaganje uspjeli su pronaći odgovarajuća meka pakiranja, izraditi dizajn, sklopiti ugovor s dobavljačem iz Kine te paralelno kroz investicijski projekt nabaviti odgovarajući stroj za punjenje.

 

Tijekom travnja 2021. godine uspješno se započelo s proizvodnjom, odnosno punjenjem nove linije proizvoda. Nova poluautomatska linija značila je veliki iskorak za INA MAZIVA na domaćem i stranom tržištu te su se u vrlo kratkom roku osigurali svi potrebni resursi da bi se pokrenula linija, započelo puniti i pakirati nova pakiranja.

 

Proizvod se pakira u kartonsku kutiju ručno pa se može reći da je svako meko pakiranje „ručni rad“ specijalno upakiran za našeg kupca. Prednosti su velike, npr. zaliha ambalaže ne zauzima više veliki dio skladišnog prostora, s obzirom na to da se nekoliko stotina mekanih pakiranja nalazi u samo jednoj kartonskoj kutiji. Istakanje iz mekog pakiranja predstavljalo je izazov kupcima na tržištu, pa smo i tu izašli u susret i za određena punjenja osigurali nastavu za istakanje.

 

Prodaja mekih pakiranja krenula je u drugom kvartalu 2021. godine. Prodajni rezultati su izvrsni, a reakcije s terena pozitivne te već stižu upiti vezani uz uslužnu djelatnost punjenja tj. punjenje ambalaže kupcima koji će te proizvode prodavati pod vlastitom robnom markom. Ne planiramo stati sa širenjem svoje ponude proizvoda i ambalaže, pa će se tako proizvodni asortiman mekih pakiranja proširiti za još neke dodatne proizvode, a u drugom kvartalu ove godine planira se započeti punjenje u pakiranje od 1 litre.

 

 

„Ponovo smo pokazali u vrlo turbulentnoj prošloj godini kako se brzo prilagođavamo potrebama tržišta, pratimo svjetske trendove te brinemo o očuvanju okoliša. Želio bih naglasiti kako smo prvi proizvođači doypacka u Republici Hrvatskoj čime smo jako ponosni, a u planu nam je u drugoj polovici ove godine proizvodnja u pakiranju o 1 litre. Jedino brzim i pravovremenim reakcijama možemo ostati lider na regionalnom tržištu, zadržati profitabilnost i uspješno se boriti protiv konkurencije. Ponosan sam na tim koji svaki puta podiže ljestvicu i s lakoćom rješava izazove te pokazuje poduzetnički duh.“ Izjavio je Zoran Škrobonja, direktor INA MAZIVA d.o.o.