Molimo pričekajte...
ČLAN INA GRUPE  /  www.ina.hr
Kontakti Prijava / Registracija

Dodatna modernizacija pogona

Dodatna modernizacija pogona

Nova linija za strojno punjenje ambalaže u INA Mazivima

Nova linija za strojno punjenje ambalaže u INA Mazivima

Kroz dugi niz godina rada i eksploatacije linije za strojno punjenje te usklađivanja s novim trendovima, dizajnom ambalaže i optimizacije procesa došlo je vrijeme da se staro zamijeni novim, modernim, bržim i boljim!

 

INA MAZIVA u pogonu punionice na linijama strojnog punjenja ambalažu pune motornim i industrijskim uljima te proizvodima na vodenoj bazi. Jedna od tih linija je i tzv. LSP-1 ili linija strojnog punjenja 1 na kojoj su se godinama punili proizvodi u ambalažu volumena 0,25 lit, 0,5 lit i 1 lit te osiguravale potrebne količine za potrebe kupaca. Kako su prolazile godine rada i eksploatacije, linija je gubila željene kapacitete te se učestalije kvarila čime se gubila kontinuiranost proizvodnje i smanjila količina proizvoda potrebnog za plasiranje na tržište. Već tada se stručni kadar iz INA MAZIVA interesirao po sajmovima i kod proizvođača o novoj modernoj liniji koja bi zamijenila staru i zadovoljila sve naše potrebe.

 

Konačna odluka o kupovini nove linije za punjenje ambalaže donesena je nakon projekta redizajna ambalaže, odnosno zamjene 0,25 i 0,5 za 0,3 i 0,6 lit kada je bilo potrebno poduzeti veće zahvate kako bi linija bila funkcionalna i imala zadovoljavajuće proizvodne kapacitete.

 

Nakon usklađivanja želja našeg stručnog tima i mogućnosti dobavljača, proizvođača linija, 2020. godine pokrenut je nabavni postupak i u skladu s tehničkim mogućnostima odabran je dobavljač koji zadovoljava sve tražene kriterije tehničke specifikacije. “Sama linija sastoji se od niza strojeva koji čine jedinstvenu funkcionalnu cjelinu i to redom: stroja za sortiranje ambalaže, stroja za razdvajanje ambalaže i ispravno pozicioniranje ambalaže, stroja za punjenje i čepljene ambalaže, stroja za zavarivanje AL-folije na grlo ambalaže, stroja za etiketiranje, printera za oznaku šarže, dinamičke vage te stroja za pakiranje ambalaže u gotove pakete.” objasnio je Samir Kulenović, Rukovoditelj Pogona proizvodnje i pomoćnih postrojenja.

 

Nakon sklapanja svih segmenata linije i provedenog uspješnog testiranja u tvornici proizvođača, linija je bila spremna za isporuku. “Dodatni izazov za naš stručni tim bio je taj što je isporuka nove linije morala biti praćena istovremeno s demontažom stare linije te izvođenjem svih pripremnih radova za instalaciju nove linije koja je uz mnogo želje, truda i zalaganja brojnih kolega unutar naše kompanije uspješno instalirana i puštena u probni rad krajem 2021. godine" kaže Željko Širanović, Rukovoditelj Investicija i održavanja.

 

 

Zašto je ova rekonstrukcija bila nužna? “Moderna i nova linija početkom 2022. donijela je željene promjene, postigli smo željeni povećani kapacitet punjenja maksimalno do 120 kom/min punjenja kantica od jedne litre. Proširili smo mogućnost punjenja na dodatne volumene od 3 lit i 5 lit, kao i mogućnost bržeg punjenja PET ambalaže. Naime, problem kod kantica od jednolitarske PET ambalaže je njena transparentnost i centralno postavljeno grlo koja se na novoj liniji ambalaža pozicionira pomoću brzih kamera koje prepoznaju poziciju ambalaže i okreću je u željenom smjeru”, objašnjava Samir Kulenović, Rukovoditelj Pogona proizvodnje i pomoćnih postrojenja.

 

Nakon njenog postavljanja i pokretanja linija je postala funkcionalna, sinkronizirana i upravljiva preko modernih PLC upravljačkih ekrana te je postala nova žila kucavica u pogonu punionice. Operateri na liniji, svojim su iskustvom i znanjem te ustrajnošću liniju doveli u potpunu funkcionalnost te je zajedničkim trudom ostvaren željeni cilj da se modernizira, ubrza i optimizira proizvodni proces punjenja na liniji. INA MAZIVA novom linijom punjenja i novim strojem za puhanje opet su spremna ispuniti sva visoka očekivanja naših kupaca kojima želimo pružati vrhunsku kvalitetu i pouzdanost.

 

 

“Projektni tim u suradnji s iskusnim kolegama iz Proizvodnje INA MAZIVA uspješno je realizirao projekt i linija je puštena u rad početkom 2022. godine. S obzirom na sve postavljene izazove praćene uglavnom negativnim utjecajem pandemije, projekt je realiziran uspješno, ali s produljenjem vremenskog roka implementacije. Prilikom implementacije projekta ključno je bilo iskustvo cijelog projektnog tima i korisnika kako bi se prepoznali rizici i prilike, s ciljem poboljšanja proizvodnog procesa pogona Punionice INA MAZIVA”, poručuju kolege iz Investicija i održavanja, Tomislav Jelić i Željko Širanović.