Molimo pričekajte...
ČLAN INA GRUPE  /  www.ina.hr
Kontakti Prijava / Registracija

Odaberite ispravno marinsko ulje za svoje plovilo

Odaberite ispravno marinsko ulje za svoje plovilo

U svom bogatom asortimanu proizvoda INA MAZIVA imaju široku paletu proizvoda za marinski program, od klasičnih brodskih ulja do motornih ulja za brodice i čamce

U svom bogatom asortimanu proizvoda INA MAZIVA imaju široku paletu proizvoda za marinski program, od klasičnih brodskih ulja do motornih ulja za brodice i čamce

Gdje se more duboko uvuklo u europski kontinent, u Kvarnerskom zaljevu Jadranskog mora, u predgrađu ondašnje Rijeke, sagrađena je i puštena u pogon daleke 1883. godine prva rafinerija u tom dijelu svijeta.

 

Tradicija se ne prekida i od prvih industrijskih koraka stalni razvoj omogućio je da do danas, unutar naftne i plinske kompanije INA, d.d., kao djelatnost prerade nafte i proizvodnje baznih ulja, bitumena, parafina i gotovih mazivih ulja i dalje uspješno posluju INA MAZIVA.

 

Stalno praćenje suvremenih svjetskih trendova u segmentu podmazivanja, osuvremenjivanje proizvodnog procesa, razvojne aktivnosti, laboratorijska i ljudska podrška samo su neki od pokazatelja ozbiljnosti kojom INA MAZIVA prilaze tržištu, kupcu i krajnjem korisniku. Sve u funkciji proizvodnje kvalitetnog i poželjnog proizvoda i zadovoljenja kupca, što je dodatno potvrđeno i visoko ocjenjenim ostvarenim sustavima upravljanja kvalitetom, zaštitom okoliša te zaštitom zdravlja i sigurnosti zaposlenika.

 

U svom bogatom asortimanu proizvoda INA MAZIVA imaju široku paletu proizvoda za marinski program, od klasičnih brodskih ulja do motornih ulja za brodice i čamce.

 

 

Klasična brodska ulja:

- INA Actinia B 50,

- INA Sagartia S 30, 40

- INA Rubella 30, 40

- INA Rubella X 30, 40

- INA Gorgonela S 30, 40, 50

Motorna ulja za motore manje brodske i vanbrodske motore:

 • INA Super 2009 10W-40 i 5W-30
 • INA Super E7 10W-40,
 • INA Super E9 15W-40,
 • INA Super Max 15W-40,
 • INA Super 5 15W-40,
 • INA Millennium 5W-40,
 • INA Delta Sint 10W-40,
 • INA Outboard 4T SAE 10W-30,

 

 

Ostala ulja i masti za brodove:

 • INA Hidraol HDS,
 • INA Epol SP,
 • INA Epol SPS,
 • INA Lipleks S EP 2,
 • INA Bapleks T2,
 • INA Lima EPG 180,
 • INA Outboard Plus

 

Ljeto nas mami na more, ili jezera. Voda je pokretačica života, čovjek je ovisan o njoj, ali je istovremeno pokušava obuzdati i iskoristiti za svoje potrebe, ili svoje užitke. Prometovati vodenom površinom znači ploviti nečime i upravljati time. Koristiti snagu svojih mišića, upregnuti nepredvidljivost vjetra ili iskoristiti što nam je razvoj i civilizacija donijela – motor. A motor valja podmazivati. I tako dolazimo do pitanja što koristiti za podmazivanje motora i na što moramo obratiti posebnu pažnju?

 

Suvremeni pogoni brodova, brodica ili jednostavnih čamaca snabdjeveni su barem s jednim glavnim porivnim motorom. Može ih biti i više, ovisno o veličini broda, njegovoj namjeni i potrebama. Motori su strojevi kojima pretvaramo kemijsku energiju goriva u mehanički rad iskoristiv za daljnju primjenu, npr. za okretanje propelera broda.

 

Za potrebe manjih brodica ugrađuju se pretežno četverotaktni dizel motori. Kod čamaca se kao vanbrodski motori danas još dobro drže dvotaktni benzinski motori, iako radi propisa o zaštiti okoliša te drugih tehničkih razloga dvotaktni motor polako gubi svoj značaj. Općenito gledajući kod brodskih pogona – zbog snage, ali i sigurnosti i dugovječnosti, manjih troškova održavanja, manje osjetljivosti na kvalitetu i nižu cijenu goriva, dizel motori imaju prednost pred benzinskim motorima. To znači da su u načelu brodska ulja dizelska motorna ulja.

 

Manji motori, kakvih je i najviše u upotrebi na brodicama, pretežno se podmazuju klasičnim dizel motornim uljima (radi se o istim uljima kao i kod vozila) i u načelu sva pravila ponašanja s uljima identična su kao kod upotrebe na vozilima, uz to da pružaju dodatnu sigurnost u pogledu zaštite od propuštanja motornih ulja i direktnog zagađenja vode/mora.

 

Kod preporuke za odabir optimalnog motornog ulja za vaš motor prvenstveno treba zadovoljiti zahtjeve kvalitete određene od strane proizvođača motora, kao i pridržavati se ispravnog postupanja tijekom korištenja motornog ulja i njegove zamjene, pa do ispuštanja i zbrinjavanja u skladu s propisima. Imajmo na umu da jedna litra otpadnog ulja zagadi milijun litara vode. Ponašajmo se u skladu s tim.