Molimo pričekajte...
ČLAN INA GRUPE  /  www.ina.hr
Kontakti Prijava / Registracija

Marinski program

U svom bogatom asortimanu proizvoda INA MAZIVA imaju široku paletu proizvoda za marinski program, od klasičnih brodskih ulja do motornih ulja za brodice i čamce.

Suvremeni pogoni brodova, brodica ili jednostavnih čamaca snabdjeveni su barem s jednim glavnim porivnim motorom. Može ih biti i više, ovisno o veličini broda, njegovoj namjeni i potrebama. Motori su strojevi kojima pretvaramo kemijsku energiju goriva u mehanički rad iskoristiv za daljnju primjenu, npr. za okretanje propelera broda.

Za potrebe manjih brodica ugrađuju se pretežno četverotaktni dizel motori.

Kod čamaca se kao vanbrodski motori danas još dobro drže dvotaktni benzinski motori, iako radi propisa o zaštiti okoliša te drugih tehničkih razloga dvotaktni motor polako gubi svoj značaj. Općenito gledajući kod brodskih pogona – zbog snage, ali i sigurnosti i dugovječnosti, manjih troškova održavanja, manje osjetljivosti na kvalitetu i nižu cijenu goriva, dizel motori imaju prednost pred benzinskim motorima. To znači da su u načelu brodska ulja dizelska motorna ulja.Manji motori, kakvih je i najviše u upotrebi na brodicama, pretežno se podmazuju klasičnim dizel motornim uljima (radi se o istim uljima kao i kod vozila) i u načelu sva pravila ponašanja s uljima identična su kao kod upotrebe na vozilima, uz to da pružaju dodatnu sigurnost u pogledu zaštite od propuštanja motornih ulja i direktnog zagađenja vode/mora.

Kod preporuke za odabir optimalnog motornog ulja za vaš motor prvenstveno treba zadovoljiti zahtjeve kvalitete određene od strane proizvođača motora, kao i pridržavati se ispravnog postupanja tijekom korištenja motornog ulja i njegove zamjene, pa do ispuštanja i zbrinjavanja u skladu s propisima. Imajmo na umu da jedna litra otpadnog ulja zagadi milijun litara vode. Ponašajmo se u skladu s tim.